Форум видавців у Львові

/Files/images/форум.jpg

О.Герцен писав: «Книга – це духовний заповіт одного покоління іншому, порада вмираючого старця юнакові, який починає жити, наказ. Який передається вартовим, що вирушає на відпочинок, вартовому, який заступає на його місце. Все життя людства осідає в книзі: племена, люди, зникали, а книги залишалися». Справді, книжка порадить, розрадить, заставить сміятися і плакати, співпереживати і надіятися на краще. Хороша книга стане безцінним другом, до якого хочеться звертатися повсякчас знову і знову. Тож в пошуках такого друга група освітян м.Нововолинська за ініціативи міського методичного кабінету 15 вересня цього року побувала у Львові на найбільшому книжковому і літературному заході Центрально-Східної Європи, що відбувався у Палаці Мистецтв та у понад 40 інших локаціях міста. Кожен там знайшов для себе корисне.

/Files/images/Максимович.jpg

Максимович Людмила Дмитрівна, учитель історії, Марчук Мирослава Олександрівна, учитель української мови та літератури навчально-виховного комплексу “Нововолинська спеціалізована школа I-III ступенів №1-колегіум”

«Скільки можна говорити про те, якою повинна бути людина! Час уже стати нею!». До втілення в дію цього заклику «Колеса Життя» додалися зусилля організаторів 24 Форуму видавців, серед них і Львівської міської ради з її благодійною акцією «Третій вік. Задоволення від читання». Розмаїття сотень видавництв створило можливість обрати літературу на свій смак та уподобання, оцінити, що вже було прочитано, а що з’явилося нового, якщо не купити, то хоча би погортати книги. Приваблює сама атмосфера книжкового форуму, живе неформальне спілкування з авторами та реалізаторами друкованої продукції.

/Files/images/Авраменко.jpg

Уявити, яким було місто та його мистецьке життя у І половині ХІХ століття, дали можливість відвідини виставки « Моцарт у Львові», розгорнутої у залах Галереї мистецтв. Вона присвячена життю і творчості сина великого Моцарта Франца Ксавера, талановитого композитора і піаніста-романтика, який майже три десятиліття провів у столиці Галичини.

Сам Палац Потоцьких, велична Опера, бані собору Святого Юра, шпилі костьолу Єлизавети та Ольги, Колони державності, пам’ятник Тарасу Шевченку, статуя Діви Марії, вузенькі вулички, запах кави – усе це створює неповторне обличчя міста, відкритого для світу.

/Files/images/Матейчук.jpg

Матейчук Степанія Григорівна, учитель української мови і літератури, Гуга Галина Василівна, бібліотекар Нововолинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2.

/Files/images/Гуга.jpg

Форум видавців – це чудова нагода щороку заходити у цей вулик знань і спілкуватися з розумними людьми. Уже майже два десятки літ відвідую його у місті Львові. Враження найкращі! Неймовірно багато книг – і на всі смаки. Навіть коли не знаєш, яку бажаєш придбати, то тут книги самі знаходять тебе. А ще продавці, усміхнені, привітні, щось порадять, все покажуть і розкажуть.

Цього разу я придбала дитячу літературу, щоб потішити своїх онуків, та методичні рекомендації для вчителів-словесників.

На мою думку, дуже добре, що є українська книга, цікаві події. Це тішить і вселяє надію в майбутнє нашої нації.

Руга Наталія Анатоліївна, учитель української мови і літератури Нововолинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3

Форум видавців у Львові – найочікуваніша, наймасштабніша, найвелелюдніша культурна подія року – це дві сотні видавництв, десятки тисяч книжок, спілкування з письменниками, презентації, авторські читання, автограф-сесії, публічні інтерв’ю, тематичні майданчики, неймовірна атмосфера, незвичайні враження, позитивні емоції.

Дивує різноманіття літератури на книжковому ярмарку. Цього року більше представлено перекладної літератури, що популяризує україномовну книжку. Я придбала для своєї дев’ятилітньої донечки 3 книжки: «Пригоди Аліси в Дивокраї» та «Аліса в Задзеркаллі» Льюїса Керрола видавництва «Vivat», «Книгу Легенд» Шеннон Гейл. Для себе – збірку оповідань волинської письменниці Надії Гуменюк «Етюд із метеликом», романи Ірен Роздобудько, «Людина біжить над прірвою» Івана Багряного.

Форум – це чудова нагода побачити своїх улюблених письменників, почути уривки з нових творів, поспілкуватися з однодумцями.

Сачук Таїсія Олексіївна, директор Нововолинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 імені Тараса Шевченка, БойкоІрина Зосимівна, учитель німецької мови ЗОШ №4 імені Тараса Шевченка

Відвідавши низку заходів на самому форумі, хотілося б відмітити, зокрема, один захід, що на ньому вдалося побувати, - презентацію літературного путівника Львовом німецькою мовою. Чудова ідея референції до мультикультурності львівської історичної спадщини, що його використовує авторка - викладачка кафедри міжкультурної комунікації та перекладу Алла Павловська - співвідноситься із актуальною необхідністю співпраці України із іноземними, зокрема теж німецькими колегами, з метою розвитку власної держави, покращення благоустрою власного міста і родини, індивідуального саморозвитку.

Презентуючи свій путівник, пані Алла зазначила, що український культурно-історичний, мовний та освітній простір є абсолютно органічно вписаним у європейський контекст, зайвим відтак було б мати комплекс неповноцінності щодо своєї індо-європейськості. Втім, заразом, пані Алла прослідковує у своєму німецькомовному путівнику ідею необхідності більш наполеглевої праці українського суспільства на сучасному етапі цього розвитку для того, аби виховати майбутні генерації українців, що змінюватимуть на краще не лише власну країну, але і світ.

Вальчук Лілія Євгенівна, учитель української мови і літератури Нововолинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5

Аби зануритись у «морську глибину» книг, варто побувати на форумі видавців у Львові. Тут панує відчуття свята зустрічі з друкованим словом. Вражає, що поціновувачів книг надзвичайно багато, але в залах панує тиша, спокій. Бачиш лише зосереджені обличчя, кожен відвідувач гортає сторінки: шукає свою, оту особливу книгу, з котрої отримає «надих». Вдалося поспілкуватися з Мирославом Дочинцем, автором «Мудрої книги», «Синього зошита», «Розрив-трави».

/Files/images/Шимчук Л.І..jpg

Шимчук Лариса Іванівна, учитель історії, Ліщук Світлана Володимирівна, учитель початкових класів Нововолинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5

Львівський форум видавців – це можливість поповнити свою домашню бібліотеку новинками професійної та художньої літератури. Путівниками у розмаїтті книг стають видавництва «Основа» та «Генеза», які завжди пропонують саме те, що потрібно у роботі вчителя. Вражає кількість авторів, що презентують свої книги. Незабутньою була зустріч із С. Жаданом, який представляв свій новий твір «Інтернат». У ньому автор розповідає про війну, яку не прийнято називати війною, це історія людей, що опинилися на лінії розмежування, між життям і смертю, між миром і руїною. Можливість спілкуватися з авторами книг, які довго чекаєш, – це найбільш захоплюючі моменти форуму.

Іващенко Світлана Іванівна, учитель української мови і літератури Нововолинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №7

«Не читай слогани – читай книжки» - саме ці слова стали актуальними на цьогорічному Форумі видавців у Львові. Відвідавши його, ми познайомилися з новинками художньої літератури, були вражені розмаїттям видавництв. А ще – незабутні зустрічі з цікавими людьми: Іваном Драчем, Володимиром В’ятровичем, Андрієм Курковим.

Форум видавців ще раз засвідчив важливу роль української літератури у світовому мистецькому процесі.

Карась А.В., учитель української мови та літератури Нововолинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №8

Книжковий форум у Львові для мене – це не лише чудова нагода відвідати місто, яке я дуже люблю, а й можливість побувати на різноманітних презентаціях, зустрітися з улюбленими письменниками, отримати автограф, прикупити собі нового чтива на найбільшому в Україні книжковому ярмарку.

Задоволена від спілкування з поетом Василем Прухницьким, придбала збірки його поезій та автограф на спомин. Полонила увагу велика кількість інших мислячих талановитих людей. Заходів на книжковому форумі було настільки багато, що фізично встигнути на всі неможливо. Зрозуміла, що книжки можна не тільки читати, а й провідати, завітавши на книжковий ярмарок у Львові.

Супрунюк Людмила Степанівна, учитель математики Нововолинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №8

На книжковому Форумі – вперше. Нарешті випала нагода купити найкращий подарунок для родини – книгу-альбом «Світ Правди засвітить Кобзар», що є реалізацією двох окремих задумів Тараса Шевченка – опублікувати другого «Кобзаря» та серію офортів «Живописна Україна».

Познайомилася з редактором «Українського освітянського видавничого центру «Оріон»» Іриною Луценко. Придбала серію навчальних посібників для формування та перевірки предметних компетентностей з математики (5-6 класи), алгебри і геометрії (7-8 класи).

Привернули увагу твори Тетяни Пакалюк про вплив мобільних телефонів на здоров’я дитини. Буде цікавий матеріал для сімейного читання і бесід з учнями. А ще отримала автограф поетеси і фото на згадку.

Скажу відверто: багато чого хотілося мати у себе вдома на книжковій полиці з того, що було на Форумі видавців та Літературному фестивалі.

Після відвідин Львова залишилося море позитивних емоцій.

Поліщук Віктор Миколайович, учитель предмету Захист Вітчизни Нововолинської гімназії

У рамках ХІV форуму видавців був організований освітній кластер, заходи якого відбувалися в культурно-освітньому центрі ім. митрополита А. Шептицького. Вдалося відвідати майстер-клас колег зі Стрия та Хмільника на тему «Педагогічний компас: плануємо свій професійний розвиток ефективно». Учителі ділилися досвідом щодо можливостей педагогічного зростання та уникнення професійного вигорання.

Тереля Ольга Романівна, учитель англійської мови, початкових класів Нововолинської гімназії:

На форумі не вперше, проте мріяла про нього ще з літа. Вразило різноманіття дитячої літератури, яка, як на мене, задовольнить найвибагливішого читача. Милувало око і душу багатство художньої літератури, серед якої вибрала для себе кілька творів улюбленої Ірен Роздобудько. Змогла збагатитися і матеріалами для професійної діяльності, оскільки придбала наочність для уроків англійської мови.

/Files/images/Комісарчук.jpg

Комісарчук Віра Василівна, учитель зарубіжної літератури Нововолинської гімназії.

Форум Книгарів – це найсвітліше свято освічених людей. Ушосте відвідала Форум видавців. Враження найкращі. У нас чудова молодь і дуже багато людей, які по-справжньому люблять книгу. Це тішить і вселяє віру в майбутнє української нації.

Форум - то завжди неповторне й щиросердне.
Форум - то завжди фахове та культурне.
Форум - то завжди дружнє і відкрите.
Серце книжності!

Підсумовуючи враження нововолинських педагогів, хочеться зауважити, що Президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль зазначив: «Форум видавців у Львові від самого початку був місцем, де творилося щось нове: книги і видавці, тексти і автори, цінності й сенси. Зараз світ дуже змінився, і ми разом спробуємо зрозуміти час, в якому живемо, щоб стати точкою творення для світу майбутнього». Тішить душу, що цього року у цю точку творення змогли зануритися і ми.

Кiлькiсть переглядiв: 750

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.