Навіки мій Нововолинськ… (роздуми учнів закладів загальної середньої освіти про малу батьківщину та відомих людей до 70-річчя міста)

На відзначення 70-річчя міста Нововолинська, з метою виявлення та підтримки творчо обдарованої учнівської молоді, сприяння розкриттю її таланту, прищеплення любові до рідного міста і формуванню патріотичних почуттів засобами літературного слова відбулися міські конкурси серед учнів 9-11 класів «Моє рідне місто Нововолинськ» (есе) та «Видатні особистості міста Нововолинська» (твір-розповідь).

У номінації конкурсу «Моє рідне місто» було представлено 15 робіт. Учні проявили майстерність, оригінальність, використавши багатий словниковий запас при написанні різних видів есе.

Перше місце члени журі віддали Бзюк Ромені, учениці 10 класу ліцею №1 (учитель Пікарук Н.М.), друге місце посів Воробей Максим, учень 10 класу ліцею №8 (учитель Степанюк М.І.), третє місце отримала Пікула Вікторія, учениця 9 класу ЗОШ №2 (учитель Джаджа Н.Т.).

Ось деякі цитати з творів переможців:

«Чи любите ви своє місто?...Чи пробували ви з власної ініціативи хоч раз прибрати, навести лад у ньому?.. Що зробили безпосередньо ви для вирішення проблеми (зграї собак, що бігають вулицями міста)? Хтось ганить …за даремно витрачені кошти на ілюмінацію. А чи не тішитеся ви, гуляючи вечірніми тихими вуличками, освіченими яскравими вогниками, чи не виставляєте їхнє фото у своєму інстаграмі чи фейсбукові? Дехто заводить мову про те, що люди в місті стали черствіші, жорстокіші, не здатні вчасно допомогти. А як же Сергій Байдовський, Роман Бірюков, Іван Ганя, Василь Касьян, Петро Мороз, які віддали свої життя там, на Сході, саме за нас, за жителів Нововолинська?... І нехай Нововолинськ не найбагатше і не найбільше місце на землі, нехай у ньому є недоліки, але воно — наше рідне, а виходить, найкраще! (Бзюк Ромена).

«…У моєму юному сердечку є місце і для Нововолинська… Мій дідусь і тато в минулому гірники, тому День шахтаря – родинне свято. Урочисто, з розмахом воно проходить у нашому місті…Я пишаюся тим, що є внуком засновників міста… Дякую Нововолинську за радісне дитинство і крилату юність та зичу многая і многая щасливих літ!» (Воробей Максим).

«Іванко, люби своє місто, як і я дорожу пам’яттю про своє село. Ти молода, а юне покоління повинно трудитися, мріяти, змінювати і пам’ятати про тих, хто стояв біля витоків, хто збудував його, і зустріти 100-річчя рідного міста. Нехай щастить тобі й твоїм одноліткам у здійсненні планів, мрій, сподівань. Місто чекає молодих, умілих, відважних, працьовитих рук.

…Мені одразу згадався урок літератури рідного краю. Ми говорили про наш Нововолинськ, про тих, хто з ним ріс, мужнів, будував його, зустрів своє перше кохання, виховував дітей, відпочивав, веселився, молодів… Місто живе і молодіє тоді, коли його вулиці наповнює молодий сміх, ідеї юних, перспективних. А ми такими Є!» (Пікула Вікторія).

Цікавими та пізнавальними стали роботи учнів про відомих постатей у номінації «Видатні особистості міста Нововолинська». Школярі прагнули дізнатися інформацію про тих, хто розбудовував наш населений пункт, хто жив і працював на його благо, хто дбав про людей і про державу, хто не залишається байдужим, а проявляє свою творчість, активну громадську діяльність і сьогодні.

Членам журі було не просто визначити переможців, оскільки кожна особистість неординарна, про яку треба знати і брати з неї приклад, проте це Конкурс…

Перше місце посіла Терещук Валерія, учениця 10 класу ЗОШ №3 (учитель Рарата Л.П.), котра написала про покликання Вольфа Сокольського бути хірургом; друге місце здобула Кондратюк Ганна, учениця 11 класу ЗОШ№5 (учитель Островська А.Л.), розповівши про «життя гідної Людини» - Євгена Дударя; третє місце отримала Мисан Дарина, учениця 9 класу ліцею №8 (учитель Гапонюк С.М.), зосередивши увагу на героях, які не вмирають, а саме на Вадимові Демчуку, адже він навчався у школі, де здобуває знання дівчина.

Учні ЗОШ № 2, 5, 6, 7 писали про Володимира Шиманського, знаного шахтаря, який встановив рекорд; Надію Левшун, активну громадську діячку; Олександра Вольського, художника, що прославив місто; Валентину Махновську, майстриню-вишивальницю; Андрія Климука, «першого Почесного громадянина Нововолинська».

Нехай життя відомих людей нашої маленької батьківщини стане прикладом для містян і надихає молоде покоління на високу громадянську позицію та нові героїчні звершення.

Кiлькiсть переглядiв: 333

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.